دکتر محمد رضا متوسل الحسینی اظهار داشت: بیماری هاری یکي از بیماری هاي مشترک انسان وحيوان می باشد که در نوع خود بسیار مهلک بوده و درصورتيكه فرد هارگزيده قبل از ورود به مرحله بروزعلايم باليني تحت مراقبت قرار نگيرد مرگ او حتمي است. همچنين براساس برنامه مبارزه با هاري سازمان دامپزشكي كشور دام هاي مبتلا به هاري پس از تشخيص بايستي معدوم شوند. لذا آموزش عمومي و رعایت توصیه های بهداشتی اصل اساسي مقابله با اين بیماری است.
وی ضمن تأکید بر نقش مهم مردم در ریشه کنی و جلوگیری از سرایت این بیماری خطرناک و مشترک افزود: مبارزه پیشگیرانه و پیگیر با بیماری هاری همواره جزو رئوس برنامه های اداره بهداشت و مديريت بیماری های دامی اداره کل دامپزشکی استان یزد بوده است. با این همه در این مورد نیز مانند سایر برنامه های كنترل بيماري ها، همکاری و مشارکت عموم مردم به خصوص صاحبان سگ های گله و خانگي و پرورش دهندگان دام به منظور موفقیت هر چه بیشتر ضروري می باشد.
معاون سلامت اداره کل دامپزشکی استان یزد تصریح کرد: دامداران باید برای کاهش احتمال ابتلاء به این بیماری، سگ های نگهبان گله را سالانه واکسینه کرده و با حصار کشی دامداری خود از ورود سگ های ولگرد، روباه، گرگ و راسو به محل نگهداری دام جلوگیری نمایند. همچنین به افرادی که از سگ وگربه های خانگی نگهداری
می نمایند توصیه می شود طبق زمان بندی مشخص معاینات دوره ای توسط دامپزشک و واکسیناسیون حیوان را انجام داده و از بردن سگ های خانگی به معابر و مراکز عمومی و تماس آنها با حيوانات مشكوك خودداری نمایند.
وي با اشاره به اين موضوع كه به باور عامه بيماري هاري مختص سگ سانان بوده و تنها به وسيله اين حيوانات منتقل مي شود گفت ابتلا به هاري طيف وسيعي از پستانداران اهلي و وحشي را دربر مي گيرد. كه دام هاي پرورشي (گاو، گوسفند، بز، شتر، اسب و...) نيز از آن جمله اند. لذا در صورت مشاهده حیواناتی که رفتاري غیر عادی توأم با علايم عصبي (بی قراري يا افسردگي بيش ازحد) دارند از نزدیک شدن به آن ها خودداری نمايند. ترس از نور و پناه بردن به جاهاي تاريك، تحريك پذيري شديد، ريزش شديد بزاق و كف كردن دهان، تغيير صداي حيوان، بروز حالت هاي تهاجمي و حمله و گاز گرفتن آنچه كه در اطراف حيوان باشد نيز از جمله نشانه هاي ابتلا به اين بيماري است كه پرورش دهندگان در صورت مشاهده آن در حيوانات خود بايستي در اسرع وقت دامپزشك خود را مطلع نمايند و در صورت گزیده شدن توسط سگ، روباه، شغال و گرگ بلافاصله حداقل به مدت 15 دقیقه محل را توسط آب فراوان و صابون شستشو و به نزدیک ترین مرکز درمانی مراجعه نمایند و توجه داشته باشند که تنها راه ابتلاء به هاری گاز گرفته شدن توسط حیوان وحشی مبتلا به هاری نیست بلکه تماس بزاق و برخي ترشحات دام يا حیوان ناقل با پوست زخمي و يا مخاطات بدن می تواند باعث ابتلاء به این بیماری شود.
دکتر متوسل الحسینی در پایان تأکید کرد: در صورت عدم درمان سریع و به موقع، متأسفانه باید گفت که فرد مبتلا به مرض هاری پس از طی چند روز از مشاهده اولین علایم، از بین خواهد رفت و از همین نکته می توان به میزان اهمیت توجه به اقدامات پیشگیرانه و درمانی پی برد. لذا مجددا تأكيد مي گردد هر نوع گزشي از سوي حيوانات در انسان بايد داراي ريسك هاري تلقي شده و مراقبت هاي پزشكي درخصوص آن اعمال گردد.
> مطلب این صفحه را به زبان دلخواه خود ترجمه کنید
این خبر را با دوستان خود به اشتراک بگذارید
|
|
|
|
|
|
|
- نویسنده : یزد فردا
- منبع خبر : خبرگزاری فردا
دوشنبه 25,نوامبر,2024